Skip to main content
Please wait...

Poziv medijima na ispraćaj učenika prvog razreda srednjih škola na Studijsku posjetu centralnom, svejernom i zapadnom dijelu Bosne

Poštovani,

obavještavamo vas da će sutra /utorak/, 10. oktobra 2023. godine, u 07:00 sati ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (Zmaja od Bosne 3) biti uprličen ispraćaj učenika prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo na četverodnevnu studijsku posjetu centralnom, sjevernom i zapadnom cijelu Bosne.

Studijska posjeta upriličena je u okviru programa “Kultura sjećanja”, koji realizuju Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Izjave za medije predviđene su istog dana od 06:45 do 07:00 sati.

Prisutnim novinarima i novinarkama obratit će se resorna ministrica Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović.

Cilj Studijske posjete je učenje o kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, te razvijanje i njegovanje kulture sjećanja i kolektivne memorije kod učeničke populacije o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno njeno učešće u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata, kao i na značajne historijske ličnosti iz ovih perioda.

Pored toga, cilj je očuvanje raznolikosti i pluralizma BiH, poticanje dijaloga, te objektivno upoznavanje sa historijskim činjenicama s namjerom izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima.

Radujemo se vašem dolasku i podršci našim učenicima na njihovom putu izvrsnosti.

Srdačan pozdrav,

Služba za protokol i press KS